Bir Bebek Klasiği Gaz Sancısı

Bebeklerde meydana gelen gaz sancısı kolik adı ile tabir edilir. Gaz sancısı bebeklerde, 3 aylıktan küçük olanların ortalama yüzde yirmisinde görülür. Bebek doğduktan ortalama 2-3 hafta sonra gaz sancısı başlar ve bebek 3 aylık olana kadar artarak devam eder. 3.ayını dolduran bebekte gaz sancısı şikayetleri azalarak yok olur. Bunun dışında ender de olsa, bazı bebeklerde 8-9. aya kadar gaz sancısı yani kolik devam edebilir.

Bebekte gaz sancısı olduğu nasıl belli olur?

Bebeğiniz aç ya da susuz olmamasına rağmen, ayaklarını karnına doğru çekip, ellerini sıkarak ağlıyorsa gaz sancısı çekiyor olabilir. Bebeğinizin ağlama süresi 3 saatten fazla sürüyorsa, sürekli huzursuz tavırlar sergiliyorsa gaz sancısı çekiyor olabilir.

Bebeklerde gaz sancısının sebepleri nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısının net bir sebebi yoktur. Genel olarak sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması, yediği mamalarda veya anne sütünde alerjiye sebep olabilecek madde bulunması bebeklerde gaz sancısı yapabilir. Bebeğinize ilk 6 ay anne sütü vermeli, 6.aydan sonra takviye gıdalar ve anne sütü ile devam etmelisiniz. Şayet bebek anne sütü içmiyor, sadece mama tüketiyorsa, mamanın gaz sancısına sebep olabileceğini düşünerek mamayı değiştirebilirsiniz. Anne olarak tükettiğiniz besinlerin sütünüzle beraber çocuğa geçerken gaz yapabileceğini unutmayın ve gaz yapacak besinleri tüketmekten uzak durun.

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Kolik, tam olarak bir hastalık olmadığı için net bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak bebeğinizin gaz sancısını azaltmak için bazı detaylara dikkat edebilirsiniz. Örneğin bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa ve emiyorsa, meme ucunu iyice kavramasına ve hava yutmamasına özen gösterin. Gereğinden fazla meyve suyu, ek besinlerden uzak durabilirsiniz. Hareketlerini kısıtlayacak kundaklama yöntemi bebeğinizin gaz sancısına sebep olacağı için bu tür yöntemlerden uzak durmalısınız.

Bebeklerde Gaz Çıkarma Nasıl Yapılır?

Bebeklerin gaz sancısını çekmemesi için her süt verdiğinizde ve her mama verdiğinizde mutlaka gazını çıkarmasına yardımcı olun. Bunun için bebeğinizin karnına hafif dokunuşlar ve yuvarlak hareketlerle masaj yapın, ayaklarını üzerine basmasını sağlayacak şekilde tutun, omzunuza yatırarak sırtına yavaşça bir elinizle masaj yapın. Bu tür ufak detaylar bebeğinizin gazını çıkartması için faydalı olacaktır.

BAŞKA BİR KAYNAK:

Bebeklerin başlıca sorunu olan gaz problemi anne ve babaları bebeklerini kucaklarına almalarından itibaren başlar ve sancılı geçen gün ve geceler hem anne hem de baba için sıkıntı vericidir. Bu yüzden bebeğin gaz sancısının olmamasına olsa bile bu süreci hem bebek hemde aile için en hafif şekilde geçirmek için bazı önlemler alınmalıdır.

Peki gaz sancısı neden olur?

Öncelikle şunu belirtelim ki gaz sancısı yalnızca sizin bebeğinizin değil tüm yeni doğan bebeklerin yaşadığı bir problemdir. Bebek 3-4 aylık olana kadar gaz sancısı mutlaka olacaktır. Bu nedenle asla ümitsizliğe kapılıp pes etmeyin.

Gaz sancısının sebebi anne sütü ya da mama değildir. Bunu net olarak belirlemek siz annelerin gözlemlerine kalmıştır. Bebeğinize mama verdiğinizde sancısı artıyorsa mamayı azaltabilirsiniz.

Gaz sancısını net bir sebebe bağlamak mümkün olmamakla beraber, bebeğin yanlış pozisyonda beslenmesi nedeniyle hava yutmasına sebep olmak, bazı şekerlerin sindirilmesinin zor olması, sindirim sistemi yeteri kadar gelişmemiş olan bebeğin yaşadığı bağırsak problemleri gaz sancısının sebebi olarak görülebilir.

Kısacası gaz sancısı bebeğin gelişme sürecidir ve aileler bu sürecin aşılabileceğine inanmalıdır.

bebeklerde gazGaz sancısına karşı dikkat edilmesi gereken hususlar;

* Bebeğini emziren anneler gaz yapan besinleri tüketmekten uzak durmalıdır. Kafein, inek sütü içeren yiyecekler, kuru fasülye, soğan gibi gıdalar bebek için gaz yapıcı özelliktedir.

* Mama ile beslenen bebek için ise inek sütü içeren mamalar tercih edilmemelidir.

* Biberon ile beslenen bebeğin biberon deliğinin çok küçük ya da çok büyük olmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü bebek hava yutabilir ve hava yutmak gaz yapar.

* Hem beslenme sırasında hem de beslenme sonrasına bebeğin gazı mutlaka çıkarılmalıdır.

Gaz sancısı tuttuğunda ne yapılmalı?

* Öncelikle anne ve baba sakin olmalı bebeği kucakta gezdirmeli, ayaklarını hareket ettirmeli ya da hafif hafif karnını ve sırtını okşamalıdır.

* Bebeğin ayaklarına ve karnına sıcak havlu konulabilir.

* Çok sancılı dönemlerde bebeğin ılık bir banyo yapması onu oldukça rahatlatacaktır.

* Gaz sancısı için ilaç kullanımı pek önerilmez ancak doktor tavsiyesinde ilaç kullanımı uygun görülmüşse kullanılır.

* Bebeğinizin gaz sancısı tüm bu yaptıklarınıza rağmen geçmiyorsa mutlaka bir doktora götürmeli ve bunun gaz sancısı mı yoksa başka bir sıkıntı mı olduğunu öğrenmelisiniz.

Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.